Followers

28 July 2011

kucing yang sihat

ni adalah ciri2 kucing yg sihat
seperti:

1. Pada mata kucing harus bersih, tanpa kotoran di dalamnya, tidak mengeluarkan nanah atau lendir

2. Telinga kucing mampu mendengar dengan baik tanpa gangguan.

3.  Kesihatan telinga kucing juga dapat dilihat dengan kucing menggelengkan kepala. Jika sering menggelengkan kepala bermaksud ada yang tidak kenala dengan telinga kucing itu.

4. Telinga kucing juga harus bersih dengan kucing tidak selalu menggarunya.
ni mungkin de earmite or something wrong somewhere ni..haha

5. Bulu kucing WAJIB bersih dan tidak bersimpul or kerinting.

6. Gigi putih tidak ada kotoran 

7. gusi berwarna pink bersih.

8. Kulit tidak mempunyai luka atau pun ada kurap or kutu

9. Anus nampak bersih dan tidak ada kotoran yang terlihat

10. Waktu buang air besar tidak cirit

11. Perut tidak kembung. ni mesti ada cacing ni.

12. kuku tidak rosak ataupon patah

13. Nafas kucing tidak terdengar batuk.

14. Selain itu nafas kucing juga tidak mengeluarkan dengkur yang aneh.
kroh kroh..huhu.. or fuu fuu.. cmtula dengkur.haha
tu dengkur manusia bukan dengkur kucing.hehe


15.  time dia menyusukan anak, kena selalu bersihkan kawasan puting ibu nya, mesti ada bulu yg bergumpan, ni nak pastikan xde bakteria or kuman, xsihat untuk baby yg menyusu & kalau xbersihkan, muka baby akan ada tompok kuning sebab dia tekap muka dia :)  (info dari hani)-tq ^.^


ps: klu xcukup ciri2 ni, korang bolehla tambah ye?
bg komen kat bawah. nnt FOF update entry ni k





.dah habis baca ? sila la comment.

6 comments:

Khairol Ikhwan said...

lengkap juga tips awk ni yer,,,

suka sangat dengan kucing ker? .. sy suka juga kcuing, tapi tak berapa nak rajin bgn dorang makan.. hehe, mengahrapkan my lil sis jer,,, dan kucing2 tu pun bukan suka sangat ngan sy =P.. hehehe apedahhh ..

awk ni vet ker?.. study elok2 ..

Rosmawati Yusof said...

info yg sgt menarik...TQ

Nur Hani said...

time dia menyusukan anak, kena selalu bersihkan kawasan puting ibu nya, mesti ada bulu yg bergumpan, ni nak pastikan xde bakteria o kuman, xsihat untuk baby yg menyusu & kalau xbersihkan, muka baby akan ada tompok kuning sb dia tekap muka dia :)

family of fur said...

khairul ikhwan> eh bukanla.. fof bukan vet. just sharing an info.. hehe..fof rajin baca kat google. tgkla mana2 yg info sonok n elok untuk di kongsi.

nsb ur lil sis rajin bagi makan.. klu x, kebulo dorg tu kang.. hehe.. maybe dorg xsuke bab u xrajin manjakan kot.hehe. :)

family of fur said...

tq kak rosma.. :)

family of fur said...

tq hani.. nnt fof ltk kat dlm info ni.. fof tmbh.. thnks sharing.. tu idung dorg pon kotor..isk3